Datorn, den stationära eller laptopen är ofta en central enhet i ditt nätverk. den har kanske de flesta av dina program, verktyg  och dokument samlade.

Datorn är många gånger tänkt att ska finnas med länge som viktig funktion i hemmet. Att komma fram till vilken dator du ska köpa kan behöva tänkas igenom. Och det är bra att känna till vilka faktorer som påverkar din tänkta dators funktionalitet och prestanda:

 • RAM-minne
  Datorns inbyggda minne är viktigt för hur snabbt datorn jobbar. Med för litet minne kommer din dator kännas långsam och trög. RAM-minnet mäts i gigabyte (GB). Vanligast  hos datorerna ligger på cirka 8 GB. Tänk gärna
 • Processor
  Processorer brukar kallas för datorns hjärna och är den delen av datorn som utför de olika uppgifter vi säger åt datorn att utföra. Processorns kapacitet anges i klockfrekvens som mäts i gigahertz, GHz. Ju högre den är desto snabbare utför processorn sina uppgifter.
 • Hårddisk
  På Hårddisken ligger alla de program du installerar och de filer du sparar och lagrar. Ska din dator användas till spel och andra utrymmeskrävande program ska du kanske sista in dig på en hårddisk med cirka kapacitet på 1 TB. Mycket lagring kan i dag göras i molnet via till exempel iCloud, Dropbox och Google Drive med flera. vid en sån lösning krävs det att du har en bra uppkoppling.Typ av hårddiskHDD: den mekaniska, traditionella hårddisken är lite långsammare än SSD men ger mycket utrymme för pengarna. 1 TB (1000 GB) är inte ovanligt.

  SSD:  är baserad på liknande teknik som används i mobiler och usb-minnen. Den är betydligt snabbare och behåller sin snabbhet över tid med ger betydligt mindre utrymme. vanligaste storlekar på denna typ av disk ligger på 128- 256 GB.

 • Lagra på Molnet: Du kan även komplettera din hårddisk genom att lagra program och filer på molnet.  iCloud, Dropbox och Google Drive med flera. En sån lösning kräver att du har en bra uppkoppling.
 • Grafikkort: ett bra grafikkort krävs när du ska spela spel. det ger en högre upplevelse av spelet. Jobbar du med att redigera film eller skapa grafiska dokument bör du satsa på ett litet bättre grafikkort.
 • Ljudkort
 • Skärmstorlek: Skärmstorlek har betydelse om du ofta jobbar med flera program och eller fönster samtidigt och vill kunna växla och ha fönster öppna samtidigt. Vid till exempel videoproduktion och annan produktion med bild, text och musik är dt trevligt med störa arbetsytor på skärmen. Skärmstorleken på verkar föstås datorns portlabilitet. reser du mycket kan en mindre skärm vara mer praktisk.
 • Mac eller PC, i korthet:
  Du får oftast mer dator för pengarna om du väljer PC,
  Ska du spela spel är PC förstahandsvalet då de flesta spel är utvecklade för PC.
  Macen har en elegantare design och många tycker att användarupplevelser är överlägsen PC:n
  Jobbar du med design och andra kreativa yrken följer du Mac.
  Om du vill kunna laga något som går sönder i din dator enkelt eller vill kunna uppgradera delar allt eftersom så är det mycket bättre att satsa på en PC. Apple gör det väldigt svårt att byta ut delar i datorn och deras datorer är betydligt mer låsta både hård- och mjukvarumässigt.